Importanța alimentelor colorate și de ce să mâncăm colorat?

Fructele și legumele conțin apă vie, minerale, vitamine, proteine, grăsimi, alte substanțe nutritive, pulpă, fibre, antioxidanți, pectine și o anumită cantitate de fructoză (zahăr). Și încă un ingredient pe care-l găsim numai în legumele și fructele cude sunt enzimele digestive.

Enzimele sunt proteine specializate care funcționează ca și catalizatori în aproape toate funcțiile celulare și reacțiile chimice din organism. Enzimele joacă un rol esențial în creștere, vindecare și reproducere. Ele sunt, de asemenea, necesare pentru respirație, gândire, funcția imună, reglarea hormonilor, detoxifiere și mii de alte funcții biochimice. Enzimele sunt, de asemenea, necesare pentru digerarea nutrienților alimentari și pentru transformarea nutrienților în energie în celule.

Enzimele pot proveni din interiorul și din exteriorul corpului. Enzimele endogene sunt produse în organism și pot fi clasificate ca enzime metabolice și enzime digestive. Enzimele metabolice sunt active în sânge, țesuturi și organe. Enzimele digestive sunt excretate de ficat și pancreas și ajută organismul să transforme alimentele în nutrienți utilizabili. Enzimele exogene sunt enzime originare în afara corpului din fructele și legumele crude și sunt clasificate ca enzime alimentare. Acestea ajută la descompunerea nutrienților în timpul digestiei. Prin procesare termică la temperaturi mai mari de 45 grade Celsius se distrug aceste enzime.

Fructele și legumele conțin fitonurienți.

Fitonutrienți, cinci culori strălucitoare

Plantele sunt imobile, ceea ce le face susceptibile de daune, intenționate sau nu. Ca auto-conservare împotriva acestor stimuli externi, plantele produc materiale pentru a se proteja numite „fitonutrienți”. Produsele fitonutriente sunt produse și găsite doar în plante, cum ar fi legume și fructe, boabe, fasole, etc. Când mâncăm plante și primim fitonutrienți în propriile sisteme, ele ajută la întărirea corpului nostru, precum sistemele noastre imunitare, ajută la anti-îmbătrânire și, de asemenea, să prevină celulele de la daune care ar putea duce la cancer. Ele sunt indispensabile pentru noi ca oameni.  

RED - ROȘU

Fie că vorbim despre cireşe, unii ardei, căpşune sau tomate, ele au în comun, o dată cu culoarea roşie, o cantitate importantă de licopen - un antioxidant puternic cu ajutorul căruia putem sfida trecerea anilor, păstrându-ne aspectul şi sănătatea. Membru al familiei carotenoidelor, el protejează celulele plantelor împotriva razelor de soare şi serveşte drept pigment fotoabsorbant în timpul fotosintezei. Este deja demonstrat rolul benefic al licopenului în combaterea unor boli (de exemplu, în cazul mai multor tipuri de cancer). Nu vă faceţi griji că proprietăţile sale scad dacă alimentele sunt gătite. Din contră! Prepararea legumelor care conţin licopen creşte nivelul asimilării acestuia de către organism.

Pigmenții roșii conțin antioxidanți care susțin sănătatea inimii și duc la îmbunătățirea funcției memoriei, protejarea vaselor de sange, a tendoanelor și ligamentelor. Antioxidanții din fructele și legumele de culoare roșie pot reduce riscul de cancer prin prevenirea degenerarii țesutului și pot, de asemenea, îmbunătăți funcționarea tractului urinar.

Fructe și legume de culoare roșie: mere roșii; portocale roșii; cireșe; merișor; struguri roșii; rodii; zmeură; căpșune; pepene roșu; sfecla roșie; ardei roșu; ridichi; ceapă roșie; cartofi roșii; roșii

ORANGE - PORTOCALIU, GALBEN

Portocalele, caisele, morcovii, mango sau cartofii dulci, tot mai populari şi printre consumatorii din România, conţin alfa şi betacaroten, doi aliaţi de nădejde în combaterea îmbătrânirii celulelor. Aceşti doi antioxidanţi protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete şi ajută la crearea de noi celule. Un alt rol al betacarotenului este acela că sporeşte capacitatea proprie de apărare a organismului, pune în mişcare fagocitele care anihilează celulele canceroase în formare din organism. Tot betacarotenul are rol în legarea aşa-numitului "oxigen singlet" care se formează sub acţiunea razelor ultraviolete ale luminii solare şi care este considerat o substanţă chimică "liberă", având capacitatea de a provoca temutul cancer.

Fructe și legume de culoare galbenă / portocalie: mere galbene; caise; pepene galben; agrise; smochine; grepfrut; lămâi; nectarine; portocale; mango, papaya; piersici; pere galbene; curmale japoneze; ananas; mandarine; morcovi; ardei galbeni; cartofi; dovleac; porumb; rosii galbene;

GREEN - VERDE

Spanacul, mazărea, porumbul, avocado, bananele, ardeiul sunt importante surse de luteină, indoli şi zeaxantină, care reduc riscul de cataractă şi ritmul îmbătrânirii muşchilor. Alte beneficii sunt reducerea riscului producerii unor boli cardiovasculare şi intensificarea schimburilor intercelulare de minerale şi vitamine. Clorofila, prezentă în toate plantele verzi, are proprietăți anticancerigene și de detoxifiere. În plus, fructele și legumele verzi sunt bogate în carotenoizi, vitamine și minerale. Multe alimente verzi conțin calciu, care ajută la întărirea oaselor și a dinților și îmbunătățirea vederii. Se recomandă să se consume cel puțin o porție de legume cu frunze verzi pe zi. Avocado este faimos pentru cantitatea importantă de vitamina E, care întăreşte membranele celulelor şi poate fi eficient în prevenirea apariţiei ridurilor.

Fructe si legume de culoare verde: avocado; mere verzi; struguri verzi; kiwi; lămâi verzi; pere verzi; anghinare; sparanghel; broccoli; varza de Brussels; varza chinezească; fasole verde; țelină; castraveți; verdețuri stufoase (spanac, salată verde, etc); praz; ceapă verde; mazăre; ardei verde; spanac.

ALB

Fructele și legumele albe și cafenii au o mare concentrație de substanțe fitochimice. Conțin alicina, întâlnită mai ales în plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandată includerea în dietă a fructelor și legumelor de culoare albă și cafenie pentru că ajută la reducerea riscului de cancer; combate bolile de inimă menține colesterolul din sânge la nivel normal.

Fructe și legume de culoare albă / cafenie: banane, pere galbene; curmale; conopidă; usturoi; ghimbir; jicama; ciuperci; ceapă; pastarnac; cartofi; gulii;

VIOLET

Multe fructe și legume de culoare albastru închis și violet conțin antocianine și compuși fenolici, două substanțe fitochimice cu proprietăți anti-îmbătrânire. Datorită antocianinei scade riscul formării cheagurilor de sânge şi poate fi întârziată îmbătrânirea celulelor. Aceste fructe sunt foarte bogate în antioxidanți și pot reduce riscul de cancer. În această categorie intră strugurii, afinele, murele. Alimentele de culori precum indigo și violet conțin o mare varietate de antioxidanți și reduc stresul oxidativ, unul dintre principalii factori care produc îmbătrânirea. 

Fructe și legume de culoare albastră / roșu închis: afine; coacaze negre; prune uscate; boabe de soc; smochine; struguri; prune; stafide; sparanghel rosu inchis; varza rosie; vinete; andive; piper negru; cartofi rosii;


Leave a Reply

Your email address will not be published.